Flywheel training

Omdat het van belang is juist bewegingsgedrag te stimuleren met kracht- en coördinatie training, is gezocht naar een apparaat wat multifunctioneel inzetbaar was en wat voldeed aan de laatste ontwikkelingen op trainingsgebied.

Dit is gevonden in de V. SPORT Pulley van Desmotec, een pulley waarmee je alle oefeningen kunt doen als met een ‘normale’ pulley, maar dan effectiever. Afhankelijk van de oefening kun je verschillende hand- en beengrips verwisselen. De vorderingen worden in beeld gebracht op een tablet met specifieke software, zodat te zien is of de training effectief is. De gegevens worden opgeslagen in de cloud.

Wat is flywheel training en hoe werkt het?
Flywheel training is een (kracht-)trainingsmethode, maar anders dan traditionele krachttraining. De (losse) gewichten uit de traditionele krachttrainingsapparatuur zijn vervangen door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel. Het gaat hierbij om het versnellen en afremmen van dit vliegwiel.

Een concentrische contractie (de beweging ‘heen’) brengt deze in beweging waardoor een koord zich afwikkelt. Doordat de schijf doordraait rolt het koord zich daarna automatisch weer rond de as. Deze teruggaande beweging wordt afgeremd met een excentrische contractie. Vergelijk het met de beweging van een jojo.

De ondervonden weerstand is afhankelijk van de energie die in het vliegwiel word gestopt. Hoe meer kracht er tijdens de concentrische heen-fase geleverd word, hoe harder deze excentrisch weer afgeremd moet worden. Kortom, des te meer energie je in het apparaat stopt, des te zwaarder de oefening wordt. En dat gebeurt elke beweging op het juiste niveau, aangepast aan fitheid of vermoeidheid.
De weerstand is dus variabel. Zo traint iedereen op zijn/haar eigen niveau, kan elke herhaling een maximale zijn en is de training stukken effectiever. Dat maakt de vliegwieltraining ook veilig, omdat de weerstand nooit hoger is dan wat de gebruiker zelf kan genereren.

Het flywheel apparaat is inzetbaar voor:

  • Revalidatie
  • Preventie van blessures
  • (Sport)prestaties naar een hoger niveau te tillen
  • Spierversterking
  • ADL training
  • Stabiliteitstraining
  • Verbeteren van bewegingsgevoel

Alle verrichte prestaties kun je monitoren, vastleggen en evalueren middels de flywheel trainingssoftware. Dit geeft exact inzicht in de functie van de spieren. Snelheid, kracht en vermogen worden geregistreerd. De grafieken brengen de resultaten in beeld, waardoor direct feedback wordt gegeven en resultaten inzichtelijk worden gemaakt.

Mocht u verder nog vragen hebben, neem gerust contact op, ik hoor het graag!

Kijk voor meer informatie op:
www.fyzzio.nl

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close